Thursday, March 15, 2012

Mesir:Laut&Sungai yang tak bercantum!

Assalammualaikum...

Selepas habis aktiviti mengutip kerang tempoh hari..
kitorang mengambil kesempatan berjalan-jalan sekitar Dumyat..
Yela..bukannya selalu pun kitorang ada masa untuk ke Dumyat kan!
Kitorang pergi Rak'sul Bar..



Korang pernah dengar pasal Rak'sul Bar???


Hah..inilah tempat pertemuan antara LAUT MEDITERANEAN dan SUNGAI NIL!
Kalau nak tahu...Sungai Nil nie sungai yang terpanjang di dunia..
panjangnya dari negara Kenya sampailah ke Mesir!

Kalau korang sampai kat sini..korang akan dapat lihat bahagian laut yang berombak dan bahagian sungai yang sangat tenang dan rumah api merah tue dijadikan tanda pertemuan laut dan sungai tue!





Kisah laut dan sungai yang tak bercantum nie jugak ada disebut dalam 
surah Ar-Rahman ayat 19-20 : 


[19]مَرَجَ ٱلۡبَحۡرَيۡنِ يَلۡتَقِيَانِ  
Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu


[20]بَيۡنَہُمَا بَرۡزَخٌ۬ لَّا يَبۡغِيَانِ
Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya


Subhanallah...ternyatalah kebenaran ayat Al-Quran tersebut!
Alhamdulilah aku diberikan kesempatan untuk melihat salah satu kebesaran ciptaan Allah S.W.T~ =')




Sekian.

Nota Coretan : Mahu promosi lagi... >> TWITTER AKU! << =.="











56 comments:

nur amalina athman said...

syukurlaa dpt ke sana..:)

Anonymous said...

untonglaaaa pegi dumyat!! kerang2 byk lagi x? T.T

cikji said...

Subhanallah ciptaan Tuhan

emarieys said...

Ciptaan Yang Maha Esa...

syafiqa said...

selalu jug aterdengar cerita pasal laut tu.subhanallah.

bila nak pos kerang? :p

Erma Nazillah said...

mesir...6 jam ke blakang..adei..nice sharing by the way :)

iqellyperi said...

also stated in this book..
http://iqellyperi.blogspot.com/2011/07/my-love-was-there.html
haha..saje nak dengki kan..kehkehkeh

Leeya Lee said...

wah best nya ble blaja luar negara :)

Unknown said...

no komen. :D

zizidiazora said...

beruntungnya fadli dapat peluang melihat semuanya ini. tak bergambar dekat dengan signboard dia ke?

Mr.Bacen said...

ceh..siap psing2...

Kak Mahh said...

Habis tak kerang tempoh hari?

sahazlin said...

slah 1 cnt0h kkuasaan Allah utk menginsafkn & mprbaiki khidupan kta ke arah lbih baik :)

[wani_mn] said...

baca entri ni jadi teringat plk citer 'ayat2 cinta'. ahahaha.

Falling . said...

1st time dgr psl sg n laut tu .. t ade masa upload la pic byk2 ;)

NAL said...

1st time dengar pasal ni..semuanya kekuasaan Allah S.W.T.

si kiut lavender said...

ya Allah..

hati terus meronta2 nak pi ke situ

Puan Besar Shag Yahaya said...

Best nya ~ :D

LaLa mhdnor said...

bertuah kamu dapat tgk =D
btw, da follow twitter :)

Namee Roslan said...

untungnya kamu. tangkap gambar banyak2..nnti boleh share lg kat sini. :) teringin juga nak kesana, bila lah ada rezeki. hehe

Hiddy Asri said...

Subhanallah..seronoknya..

inna_risna said...

agungnya ciptaan Tuhan...^^

Anonymous said...

Make $1,000's Weekly with a Health Internet Business of Your Very Own

Now get a complete fully-operational "Health eBiz" in a box!

This amazing site:

* Closes sales automatically for you!

* Has a complete electronic sales manager that makes all upsells for you!

* Collects subscribers and leads automatically!

* Contains a complete "health e-Mall!"

* Contains up to 90 additional income streams!

* Contains several powerful videos!

Has a "live" spokesmodel that walks out onto your visitors' screens and closes up to 396% MORE sales for you!

Includes complete professional set-up by Expert Web Development & Programming Team!

This NEW "Health Biz In a Box" complete and fully-operational website allows you to make all the cash you want from a fully-operational automatic cash-generating web business!

Read how it works here:

=> best affiliate website

But rumor has it there may be a ceiling on the number of these Internet "health-biz" sites being given out in order to avoid everyone having one and risking market saturation.

Join the ranks of these people above and read how it works by going to:

=> best affiliate website

ELFarahin said...

Seronoknyaa... :)

JOIN sini jom!
http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/07/1st-segmen-by-elfarahin.html

Unknown said...

Bestnya. Study kat Mesir eh? Course apa? :D

fadlisabri said...

yup2...amek medic~

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Cik bunga mawar said...

seronoknya dapat merasai dan menikmati keindahan dari DIA :)

Gillette Flores said...

Menarik!
Teringin mahu ke sana :)

outbound malang said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

Ania said...

Salam kenal Fadli! Saya dari team Kumpulbagi. Saya baru menemukan blognya - nice:)
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Unknown said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

شركة روضة المملكة said...


شركة روضه المملكة
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
شركة تنظيف خزانات بخميس مشيط
شركة تنظيف واجهات زجاج بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة تنظيف مساجد بخميس مشيط

شركة مكافحة حشرات said...



شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

شركة مكافحة حشرات said...


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر
شركة الماسة لمكافحة الحشرات بالدمام


شركة مكافحة حشرات said...




شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالدمام
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالخير
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالقطيف
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام

شركة ركن الأمانة للخدمات المنزلية said...

شركة تنظيف شركة ركن الأمانة تعد من أفضل شركات التنظيف بالمنطقة الجنوبية بالمملكة العربية السعودية شركة تنظيف منازل وبيوت وشقق وفلل وكنب وسجاد تعد أفضل شركة تنظيف والبكم بعض من خدمات الشركة المتميزة التي تقدمها نظافة بالبخار وتنظيف عام
شركة تنظيف خزانات بجازان
شركة تنظيف خزانات بابها
شركة تنظيف ببيشة
شركة تنظيف بابها
شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف بنجران
شركة تنظيف مجالس بابها
شركة تنظيف منازل بابها
شركة تنظيف كنب بخميس مشيط

شركة تنظيف منازل بخميس مشيط



Nice Post said...

Thanks For.. Sharing Information...Your website is very nice..

This is Sarkari Result From India.. Click Here To Open link and Get Your Latest Jobs, Admit Cards, Result, ANswer Key & many more.. thanks..

Nice Site...............

Sarkari Result
Sarkari Results
sarkariexam
Sarkari Result 2019
sarkariresult
sarkari job
sarkariexam result
sarkari naukri in up
rojgar result
sarkari result in hindi

Ronaldo drogba said...

ROku is the kind of network that will always entertaining. for more about Roku visit the below link
Roku.com/link

James Whatt said...

A tech writer who is passionate to write about streaming devices and its channel programs. Apart from my work, I am interested in music and sketching. Are you a person who needs updates about the new releases and is interested in tech blogs www.roku.com/link The Roku device can be activated by using an activation code. But first you will have to carry on with the setup process. Begin the setup process by connecting the cables to their respective ports. Then turn ON the streaming device and connect it to a firm internet facility. Now you can add the required channels using how to link roku to account to explore and enjoy. So, if you face problems while activating the streaming device then report your queries to the technical team on roku.com/link to enter code who are always ready to provide you with solutions

also refer how to activate roku also and roku.com/link

avgcomretail said...

AVG antivirus is the top of the line antivirus for the assurance of your computerized gadgets. It is intended to keep you protected and secure. It secures your significant information and documents, out of the compass of programmers. www.avg.com/retail
It examines the information put away in your PC regardless of whether you are away from your PC.

avgcomretail said...

AVG antivirus is the top of the line antivirus for the assurance of your computerized gadgets. It is intended to keep you protected and secure. It secures your significant information and documents, out of the compass of programmers. www.avg.com/retail
It examines the information put away in your PC regardless of whether you are away from your PC.

jacob said...

Aol Desktop Gold Download is a faster and most secure software for Windows and Mac. You can follow step by step instructions to get Aol Desktop Gold Software.

كيمو نور00201201726286 said...

شركة تنظيف منازل بنجران
شركة تنظيف بنجران
شركة تنظيف خزانات بنجران
شركة مكافحة حشرات بنجران
شركة تنظيف منازل خميس مشيط
شركة نقل عفش بابها
شركة نقل عفش بخميس مشيط


كيمو نور00201201726286 said...

شركة تنظيف منازل بنجران
شركة تنظيف بنجران
شركة تنظيف خزانات بنجران
شركة مكافحة حشرات بنجران
شركة تنظيف منازل خميس مشيط
شركة نقل عفش بابها
شركة نقل عفش بخميس مشيط


كيمو نور00201201726286 said...

شركة تنظيف منازل بنجران
شركة تنظيف بنجران
شركة تنظيف خزانات بنجران
شركة مكافحة حشرات بنجران
شركة تنظيف منازل خميس مشيط
شركة نقل عفش بابها
شركة نقل عفش بخميس مشيط


ghitas said...

شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف خزانات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة نمل ابيض بالخبر

aol-desktop-gold-download said...

If you are facing any trouble with your AOL Desktop Gold for mac/Window. Get Contact Install AOL Gold Toll free Number or download AOL Desktop Gold link.
Read more: - Install AOL Gold Desktop Software | AOL Gold Update

techsbcglobal said...

If you face any problem regarding SBC Global email then contact us on our SBCGlobal Support Number.
Read More : - SBCGlobal Technical Support Phone Number | SBCGlobal Customer Care Number

Nancy Angel said...

Best method to create your primevideo.com/mytv account through the activation process by primevideo.com/mytv. You need to follow the instructions to activate amazon.com/mytv login.

شركة تسويق الكتروني said...

شركة تسويق الكتروني
شركة تسويق الكتروني جدة
تصميم هوية تجارية
خدمات تسويق الكتروني
شركة تسويق اون لاين

sbcglobal helpline number said...

If you are facing any problem regarding SBC Global email then contact us on our SBCGlobal Support Phone Number.
Read More : -
sbcglobal email customer care number | sbcglobal email customer service number

amazon.com/mytv said...

primevideo.com/mytv

amazon.fr/mytv

amazon.de/mytv

amazon.com.mx/mytv

ebay.com/login