Thursday, March 15, 2012

Mesir:Laut&Sungai yang tak bercantum!

Assalammualaikum...

Selepas habis aktiviti mengutip kerang tempoh hari..
kitorang mengambil kesempatan berjalan-jalan sekitar Dumyat..
Yela..bukannya selalu pun kitorang ada masa untuk ke Dumyat kan!
Kitorang pergi Rak'sul Bar..



Korang pernah dengar pasal Rak'sul Bar???


Hah..inilah tempat pertemuan antara LAUT MEDITERANEAN dan SUNGAI NIL!
Kalau nak tahu...Sungai Nil nie sungai yang terpanjang di dunia..
panjangnya dari negara Kenya sampailah ke Mesir!

Kalau korang sampai kat sini..korang akan dapat lihat bahagian laut yang berombak dan bahagian sungai yang sangat tenang dan rumah api merah tue dijadikan tanda pertemuan laut dan sungai tue!





Kisah laut dan sungai yang tak bercantum nie jugak ada disebut dalam 
surah Ar-Rahman ayat 19-20 : 


[19]مَرَجَ ٱلۡبَحۡرَيۡنِ يَلۡتَقِيَانِ  
Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu


[20]بَيۡنَہُمَا بَرۡزَخٌ۬ لَّا يَبۡغِيَانِ
Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya


Subhanallah...ternyatalah kebenaran ayat Al-Quran tersebut!
Alhamdulilah aku diberikan kesempatan untuk melihat salah satu kebesaran ciptaan Allah S.W.T~ =')




Sekian.

Nota Coretan : Mahu promosi lagi... >> TWITTER AKU! << =.="











34 comments:

nur amalina athman said...

syukurlaa dpt ke sana..:)

EyraAqilaa said...

untonglaaaa pegi dumyat!! kerang2 byk lagi x? T.T

cikji said...

Subhanallah ciptaan Tuhan

Mama Ema said...

Ciptaan Yang Maha Esa...

syafiqakarim said...

selalu jug aterdengar cerita pasal laut tu.subhanallah.

bila nak pos kerang? :p

erma nazillah said...

mesir...6 jam ke blakang..adei..nice sharing by the way :)

.:iQeLLypEri:. said...

also stated in this book..
http://iqellyperi.blogspot.com/2011/07/my-love-was-there.html
haha..saje nak dengki kan..kehkehkeh

Leeyana Amzar said...

wah best nya ble blaja luar negara :)

ken karin said...

no komen. :D

zizidiazora said...

beruntungnya fadli dapat peluang melihat semuanya ini. tak bergambar dekat dengan signboard dia ke?

Mr.Bacen said...

ceh..siap psing2...

kak mah said...

Habis tak kerang tempoh hari?

sahazlin said...

slah 1 cnt0h kkuasaan Allah utk menginsafkn & mprbaiki khidupan kta ke arah lbih baik :)

[hazwani_mn] said...

baca entri ni jadi teringat plk citer 'ayat2 cinta'. ahahaha.

..cik gugu.. said...

1st time dgr psl sg n laut tu .. t ade masa upload la pic byk2 ;)

NAL said...

1st time dengar pasal ni..semuanya kekuasaan Allah S.W.T.

si kiut lavender said...

ya Allah..

hati terus meronta2 nak pi ke situ

Puan Besar Shag Yahaya said...

Best nya ~ :D

LaLa mhdnor said...

bertuah kamu dapat tgk =D
btw, da follow twitter :)

Namee Roslan said...

untungnya kamu. tangkap gambar banyak2..nnti boleh share lg kat sini. :) teringin juga nak kesana, bila lah ada rezeki. hehe

Hiddy Asri said...

Subhanallah..seronoknya..

miss inna said...

agungnya ciptaan Tuhan...^^

Anonymous said...

Make $1,000's Weekly with a Health Internet Business of Your Very Own

Now get a complete fully-operational "Health eBiz" in a box!

This amazing site:

* Closes sales automatically for you!

* Has a complete electronic sales manager that makes all upsells for you!

* Collects subscribers and leads automatically!

* Contains a complete "health e-Mall!"

* Contains up to 90 additional income streams!

* Contains several powerful videos!

Has a "live" spokesmodel that walks out onto your visitors' screens and closes up to 396% MORE sales for you!

Includes complete professional set-up by Expert Web Development & Programming Team!

This NEW "Health Biz In a Box" complete and fully-operational website allows you to make all the cash you want from a fully-operational automatic cash-generating web business!

Read how it works here:

=> best affiliate website

But rumor has it there may be a ceiling on the number of these Internet "health-biz" sites being given out in order to avoid everyone having one and risking market saturation.

Join the ranks of these people above and read how it works by going to:

=> best affiliate website

ELFarahin said...

Seronoknyaa... :)

JOIN sini jom!
http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/07/1st-segmen-by-elfarahin.html

Nur Husna Ahmad Hasib said...

Bestnya. Study kat Mesir eh? Course apa? :D

fadlisabri said...

yup2...amek medic~

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Cik bunga mawar said...

seronoknya dapat merasai dan menikmati keindahan dari DIA :)

Gillette Flores said...

Menarik!
Teringin mahu ke sana :)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

Ania said...

Salam kenal Fadli! Saya dari team Kumpulbagi. Saya baru menemukan blognya - nice:)
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)