Sunday, October 2, 2011

Beza MESIR Dengan MALAYSIA #5

Assalammualaikum...

Setelah lebih kurang seminggu aku tak update blog...
Kita kembali lagi dalam segment....
BEZA MESIR DENGAN MALAYSIA!!!




Korang nak tahu salah satu budaya yang sangat unik dalam masyarakat Arab yang agak berbeza dengan budaya masyarakat Malaysia?
Okay...meh sini aku nak bercerita!




Mesir

Lazimnya bila dah berkahwin si suami akan memberi makan secukupnya pada si isteri.
Dan si suami akan memastikan yang si isteri akan BERTAMBAH....
Bertambah apa????
Bertambah berat badan lah!
Takkan bertambah lagi satu isteri pulak??korang nie pun!=.="
So korang jangan terkejut pula tengok perubahan mendadak si isteri sebelum dan selepas berkahwin ye!
Inilah budaya diorang...bila si isteri tue maintain je or nampak kurus je mesti si suami akan dikatakan tak reti jaga pemakanan si isteri!




Malaysia

Berlainan situasinya dengan masyarakat di Malaysia.
Kalau si suami lepas berkahwin kelihatan kurus je mestilah orang sekeliling cakap si isteri tak pandai jaga makan si suami..
Betul ke??
Aku selalu tengok kat drama Melayu macam tue!haha...
Tapi ayah aku maitain je tak gemok pun...
Nak kata ibu aku tak jaga makan tak pulak...
Hari-hari ibu aku masak sedap-sedap!






Sekian.


Nota Coretan : Beruntunglah siapa yang kahwin dengan pak arab..Mesti makan sodap-sodap setiap hari!=P

53 comments:

aliya atina said...

HAHHAH , tak takut pulak mereka gemuk ye ? i mean the isteri :D

Nadzirah K. said...

mmg berbeza :)

Nia Ridzwan said...

Salam. mak jang aku cakap, dalam famili, dia paling pandai masak sebab suami dia ja over-sized. masalahnya, dari azali over-sized LOL.

syamimi omar said...

xmaw lah nanti bertambah gemuk..=p

miss inna said...

bguslah pak arab nie pnf=dai jaga isteri dorang. tp harap2lah, bila berat badan / siza bdn isteri tu dah makin bertambah, pak arab nie xcari lain..erm, selalunya situasi nie blaku kat dlm masyarakt kita kn...

eddy syrol said...

aku ada baca ttg ni dkt novel habiburrahman (novel ni lagi kann..keh3x..) tapi, wanota mesir katanya lawa... >.<

erma nazillah said...

waaa..yeke??ni kene kawen dgn org mesir ni..haha >.<

~unlimited love~ said...

haha, takmau ahh. lelaki melayu hensem apa? haha. okay takde kaitan =.=

Nur Syahirah said...

suka pakaian pengantin dari mesir .'menutup aurat . kt malaysia susah nak nampak pgntin pkai mcm tu .. btw nice .. :) ...

faz_ira said...

owh..tak sangker ea mcm tu budaya dyorg..nice2...:) nyway..u nie study kat cner ker??

sarah hanafiah said...

nak kawen dengan orang mesir buleh ?xrisau berat badan naik hahaha ^^

Edy Fee said...

haha majoriti laki dh kawin badan mesti naik.hehehe btul2!

Cik Sara said...

Orang tua-tua selalu cakap:
"Nak pikat suami haruslah bermula dari perut.." means masak sedap2x bagi suami makan.. Tapi kat mesir cam setyle lah plak.. Suami yang bagi isteri makan secukupnya..

Sempoi tu...

Ms Bery said...

wah yeke bestnyer orang kat sane..

kalau sini bini naik berat badan mesti nanti laki cari lain.. -_-"

zizidiazora said...

Kalu kt Malaysia ni semuanya mementingkan kecantikan. semua nak nampak cantik. kalu isteri badan dh mula naik kelam kabut lah berusaha menelan pil or apa2 saja yang boleh menurunkan berat badan agar badan nampak langsing dan menarik. begitu juga ngan sang suami, bila badan suami berisi sikit mula la si isteri membebel. gemuk tidak memberi apa-apa makna langsung dalam masyarakat kita.

pudenz said...

haha...ak ni yg jd mangse kegemokan masakan mak aku... =,="
tp terbaekkkk... ^_^

ila haliqa said...

untung pmpn kt mesir..laki dorg leh terima walaupn bdan naik..nak2,laki dorg plak y tambahkn berat bdan dorg..untunglah.. :)

|| A r a W a n i || said...

macam tu lah..
lain tempat, lain adat..=)

kpah k-poh said...

sbb kat malaysia ni..semua nak bukak..semua nak tunjuk kat org...kan..Lelaki pun sama..dik..nak cari makwe yg saiz kecik..tak mau yg XL plus..plus..malu kat org bila nak sanding...kan..

Cik Azizah said...

wah untunglah kat mesir tu..dorang boleh terima bini gemok..tapi malaysia rata2 malu bila bini gemok kan kan.. hehe

roha said...

patut la mak arab ni berbadan gemuk err sasa hehehe...yang muda2 dara2 lansing je, pas kwin je debab

Hizami Rahim said...

haha. tengok metabolisme badan jugak. :D

ifwat syamim said...

haha. bet0l gek. tp selalunye lelaki akn jd buncit lps kahwin....

Ekmi Rabat said...

untungnya perempuan kat Mesir..

My Latest Entry: Kenduri Hakeem, Ikea, dan Acha Septriasa.

Eja Razif said...

suka betullah budaya arab tu, tapi zaman sekarang perempuan semua nak jaga body, pemakan semua dah pandai jaga baik lelaki dan perempuan...btw i suka entry nih...

zati embong said...

org kalau da jenis susah naik berat badan 2la yg best.makan sepinggan cam bukit,tp tetap maintain kurus.hihi

amranaiman said...

hari2 mau makan.. :D budaya berbeza.. mentaliti dan pandangan sekeliling.. :D

Namee Roslan said...

ahahha, kalau kurus kata x bg makan, kalau gemuk kata kita paksa suami makan. macam2. asal bahagia dah la kan. :D

Reen said...

tambah berat tambah sayang takpee. huhu

tnZackJ said...

teringat zaman mula2 aku kahwin dulu..sebelum 57kg aje, lepas 3 bln kahwin...ambik ko 75kg...hahaa..skrg ni dah 16th kahwin, jejak lak angka 8+++..
isteri aku lak...maintain beb walau anak dah 6...sayang istri aku..

Amoychanteks said...

betul3. ustaz pun citer benda yg sama. yg duk kat mesir pun bwk balik bini besar. hahah ! nnti nk bwk blk cmtuh jgk ke?

Chikova_Araishii said...

sne isteri rileks je if gemok, cni siap ade yg xnk mengndung sbb nk jge bntuk bdn..

shalina said...

haahahaha ! nak jugaklah camtu . kih3..pak arab, meh la ngorat sy . hahahahaha :D

rara pinkmafia said...

kat malaysia kena jaga badan,kalau x laki larik.

Cik bunga mawar said...

sana gemuk2 pon lawa2...
sini, kalau gemuk jawabnya laki lari la hehe

Bintang Biru. said...

aku suka beza mesir dengan Malaysia. teruskan lagi. :)

ken karin said...

satu lagi...
org kat mesir bawak keta laju2...
hon pon da macam muzik gtu~~~...

huuu
pgsan sejutalapanratusribuduaratusenampuluhlapann kali bila naik tremco.

:P

Syazwan Che Deraman said...

macam tu plak kat mesir ye ;0

~CAHAYA~ said...

bgusny laki arab..huhu

~CAHAYA~ said...
This comment has been removed by the author.
hawiz said...

ayoo.....

Sara Ali said...

berlawanan....

kira untngla kan sbb leh mkn mcm2..
kalo laki melayu, pompuan gomok sikit mula lah itu ini...

betol2 tertekan...
hehehe

Mr iz said...

he he he he..... macam tu pun ada ye.... baru tau ni...he he he

cik yuz said...

sangat setuju...pernah ade org arab bercerita pasal tu..lagi satu,si suami wajib sediakan maid..kirenye si isteri pas kawen masuk rumah cuci kaki je la..tambah berat badan je..

Santri T.P.I.N.I said...

wah...memang berbeza budaya sana dengan kita...dekat sini isteri mesti nak maintain jaga body jer...hu3

starzieti said...

best la kawin dengan org arab tapi tanak ah kawin ngan org arab, nak kawin ngan org melayu. kekeke. :b

..::SangRatoo::.. said...

hehehe..kelakarlaa..tapi mmg org² Arab besar² badannya..

E Ja said...

wahh..sonok la pompuan kat mesir ek?haha

AIEN NOT ALIEN said...

makan banyak penyakit banyak....

sri rahayu mamat said...

AS SALAM,
patut ah minah arab besar2... kat kuwait ni pon sama..:) nice blog btw..thanks ziarah blog akak k!

dazzlingmummy.blogspot.com
-kuwait-

.*.WiE.*. said...

hehe.. gemuk pun lawa apa..

Chenta Eyfa Najibrz said...

beza mmg berbeza.

kemey said...

diorg xsuke wife diet ke?malaysia ramai org berdiet..