Saturday, March 10, 2012

Kutip Kerang MESIR!!

Assalammualaikum...

Lepas exam midterm tempoh hari memang tak tahu apa yng nak dibuat..
sangat BOSAN!
So my friends and I decided nak pergi menghabiskan masa yang terluang dengan MENGUTIP KERANG sebab hujung-hujung winter nie biasanya banyak kerang yang terdampar di tepi pantai!
Selain tue dapatlah melepaskan segala tekanan dalam exam yang dah lepas tue!


Dari tahun lepas sebenarnya kitorang dah dengar pasal aktiviti kutip kerang kat Mesir nie dari senior & ustaz yang belajar kat sini...
Alhamdulilah tahun nie diberikan kesempatan!
That day, kitorang kutip kerang kat Dumyat.
Dumyat terletak agak jauh laa daripada Tanta.
Mengambil masa 3 jam perjalanan.
Kawasan kat Dumyat memang cantik kalau nak dibandingkan dengan Tanta.JUJUR.
Kawasan perumahan kat sini agak tersusun dan bersih..sedaplah mata memandang.
Tambahan pula kat sini ada chalet dan pantai yang cantik!
Bolehlah dijadikan destinasi percutian!


Sampai je kat pantai..memang excited gile sebab first time kot kutip kerang nie..
kat Malaysia pun mana laa ada kutip kerang..beli je kat pasar!haha
Kitorang dah siap sedia dengan baldi masing-masing dengan harapan kutip kerang seberapa banyak yang termampu!






Memang banyak gila kerang kat pantai tue..
Saiz kerang kat sini pun memang besar bapak punya pon ( ayat johan )
Berbanding kerang kat Malaysia memang comel-comel belaka kan!
Agaknya kerang nie ikut saiz orang sekeliling kot...orang Arab kan lagi besar dari orang Malaysia!
Okayy JOKING!=.="
Kalau kutip semua kerang kat sini memang boleh buat bisnes laa...untung besar punya!



So inilah dia hasil kutipan kerang kitorang hari tue!
Tak termasuk pak cik driver nie ye...tue kat atas van tue ada 2 guni!
Banyak gila kan..boleh buat kenduri!


Dah penat-penat kutip kerang tue..
kitorang pun pergilah melahap seafood kat Dumyat nie..
Maklumlah duduk kat Tanta nie asyik makan ayam & daging je..
Sekali-sekala nak jugak rasa seefood kan!
Memang Ohsem!




Sekian.

Nota Coretan : Nak promote sikit...aku dah mula berjinak-jinak dalam dunia TWITTER...So sape yang ada Twitter tue bolehlah >> Tweet Aku! <<





50 comments:

nur fatihatuz zahra said...

wah, bestnyer .. boleh buat bisnes jual kerang lah lepas ni .. hehehe

senyumSOYA said...

lapar...byak nya kerang ^^ rebus ngn cili sedap ni ...=)

Ms Bery said...

pesta kerang..
larat ke nak habiskan semua tue.. :D

TehaaNFM said...

wah sedapnya kerang :)

da follow twit awak..! :D

ezzaty said...

besar kot kerang kat situ. dan banyak gile. kire korang kutip free je ke ?

Cytah Lovicry said...

besar-besar tuu.. cantik pemandangan kat sana..

blog-tips-kurus said...

bersihnya kerang sane. depa tak makan kerang ke??

Afiq Yassin said...

best la entry ni..

jom terjah entry afiq yang baru
http://afiqyassin.blogspot.com/

Amely Afandi said...

im pretty sure tht u have so much fun there :)

Asningtiyas Nasdja Putri said...

wahh bestnya ^^

P#eoniX said...

pas kutip kerang bebanyak tuh nak makan ker berguni-guni...heheheh lame ko x update???

eyqa amin said...

whoaa! besar kowt. rebus cecah ngan sambal belacan. uhmmm! meliuq da nie~~~

MiSz fiFiEyQa said...

boleh tak pos sikit kerang tu ke msia??nak jugak rasa kerang mesir..teeheee.. ;)

kak mah said...

Banyak dan besar sungguh kerangnya. Menarik pengalaman ni :-)

aliya atina said...

wooooaaahhhh besar2 lah kerangnya !

yuslanz said...

nyum2x...sdapnya kerang...yg atas meja 2 pon sodap...

ukhti rnajieha said...

mesir ...........

kinn said...

waahhh seronok nyee! nak souvenir dari mesir boleh? hihi ;p

kite pun baru ada twitter. follow awk. heee :)

http://sakinahabdul.blogspot.com/2012/03/woman-in-black.html

Fadzmie Mohamad said...

Pehh. Banyak tul kerang. Boleh jual tu. Hehe.

ADEEYA said...

Banyaknyeee kerang. Bestnyee !:D

Megat Najmuddin said...

cantik kerang mesir tu,patut la fadli kutip...

fadlisabri said...

nur fatihatuz zahra - best2!klau bole mmg nk buat bisnes!haha

senyumSOYA - meh datang sini!

Ms Bery - yup2...hari2 makan kerang!haha

TehaaNFM - sedap2!=)

ezzaty- haah....free je!

Cytah Lovicry - yup2!

blg-tips-kurus - makan juga...pak cik driver tue kutip smpai 2 guni!

Afiq Yassin - thanks!

Amely Afandi - yea of course!=)

Asningtiyas Nasdja Putri - best2!

P#eoniX - yelaaa!haha...=)

eyqa amin - sedap!!=)

MiSz fiFiEyQa - haha..nnt busuk!

kak mah - yup2!=)

aliya atina - besar gila!

yuslanz - haha...jom makan!

ukhti rnajieha - yup

kinn - hehe...thanks!

Fadzmie Mohamad - haha...boleh2!

ADEEYA - banyak gila!

Megat Najmuddin - hehe...yup2!

zizidiazora said...

Perghhh...memang release tention sungguh kalau macam ni gayanye kan... meronggeng ditepian pantai sambil2 mengutip kerang. nampak masakan seafood dia macam kat malaysia gak yek.. udang sotong goreng tepung. perghhh enak sekali. so skang ni stok kerang masih ada lagi tak? hahaha...

ketikketok said...

Another world's wonders in the making.. Gallery BiGDee House of Magic Potions world's first nano microfungus potions- Taman Royal Lily, Tanah Rata. Come and experience the wonders!

wani said...

uwaaa
penuhnya ,pasar pun kalah...
ngeh3

niena ramlan said...

untunglah kalau kerang kat Malaysia besar camtu , muntah darah nak abiskan =='

azznie said...

cantiknya kerang..besar lagi

anie said...

elok makan kerang lau nak tambah darah

Namee Roslan said...

cantiknya kerang kat sana. lagi cerah dr kat sini. :) untung fadli blaja sana :)

Chenta Eyfa Najibrz said...

perghhhhh best nyewww..kalau kat mesia leh dpt kerang yg camni..so apa yg u olz msk dgn kerang tu.Tak tunjuk pun..hehehe

M@W@R Q@SeH said...

bestnya...fresh je kn...ape pn take care kt tmpt org...

..::SangRatoo::.. said...

wow..syoknyee..dpt kutip kerang..besar² plak tu :)

fadlisabri said...

zizidiazora - betol tue!dah habis da kerangnya!=)

wani - haha...tau xpe!

niena ramlan - banyak gile kan!

azznie - yup2!=)

anie - g0od info!

Namee Roslan - yup2..cantik bersih + sedap!

Chenta Eyfa Najibrz - haha...rebus je~

M@W@R Q@SeH - yup2...thanks!

SangRatoo - yup..best!

azzahoney said...

:)

Detective Fiqa said...

wahhh bnyknyer. nak boleh ? :D hehehe

! Shealai Diaries ! said...

best nye !~ :D

nurul asyikin syikin said...

hurmm,,sodap nyer,,rase lapa lah plk tgk mknn2 nih~ :)

caliph shuriken said...

byknya kerang.. bole letak byk2 dlm kuewtiow, hikk...

Nurul ain said...

wahhhhh!! syok la... :D

miranadia said...

banyak gila kerang. tapi tak minat la makan kerang....

NoRazUraShIma said...

banyak betul kerang tu..blh kutip camtu jek

headayahchul :) said...

wahh~best gilee.Hambik kerang 1 mggu pon tk bole hbis :D sedap nyee~

cik azLyzah⊙.☉ said...

Wow....banyak nye.Sampai 2guni..kalau beli kat pasar mahal tu.warghhhhh..mcm nak makan kerang juga lah T_T

*Follow awak...saye yang ke 2878^^

MaYa MustWany said...

eh tempat sama kut ngan cousin mas ambik kerang ni.sebijik suasana yg sama.baru je tgk pic nya gak baru2 ni kutip kerang ngna kwn2.

Amiey said...

Wow ! best nye . . . .

kokikaku said...

Bersih kerang kat situ..kirim gi sarawak seguni,leh?

SHaRKFiQ SSM said...

senang r, semua kerang dah terdampar, xpayah nk susah2~

Outbound Training Malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/