Thursday, August 18, 2011

Beza MESIR Dengan MALAYSIA #2

Assalammualaikum...

Salam 18 Ramadhan semua.....
Waahhhh....pantasnye masa berlalu kan!

Kalau dalam >> Beza MESIR Dengan MALAYSIA #1 << yang lalu aku coret pasal Beza antara Kenderaan kat Mesir dengan Malaysia....
Kali nie aku nak coret pulak pasal Bangunan kat Mesir dengan Malaysia!




Mesir

Masa first time jejakkan kaki kat Bumi Mesir nie...
Aku sangat terpengun melihat bangunan perumahan kat sini...!
Mana tak nye....dari dalam flight lagi korang boleh nampak bangunan-bangunan kat sini semuanya berbentuk kotak!
So....dengan suka hatinya aku menamakan negara ini sebagai negara kotak!
Boleh ke??
Kat Mesir especially kat Tanta nie jarang nak jumpa rumah sebijik-sebijik macam rumah banglo kat Malaysia tue.
Diorang semua duduk dalam 1 Imarah ( bangunan ) yang dibina bertingkat-tingkat ( macam rumah flat ) .
Dan yang menambahkan lagi tahap keTERPENGUNan aku adalah melihat dari sisi luaran bangunan nie semua!
Korang boleh lihat sendiri kat dalam gambar di atas tue...
Bangunan-bangunan nie semua tak bercat..hanyalah dicover dengan batu-bata sahaja okayy!
TAPI...
jangan melihat pada luaran sahaja!
Korang kena tengok dulu dalam bangunan tue barulah boleh menilai keseluruhan bangunan tue ye!
Kalau nak tahu...bahagian dalam bangunan kat sini memang jauh berbeza dari bahagian luar..!
Kalau kat luar tue korang nampak batu-bata je macam rumah tak siap tapi bahagian dalam nye memang sangat cantik.....mewah!
So...Don't judge a b0ok by its cover okayy!^^~
Mungkin diorang nie malas nak cat rumah sebab udara kat Mesir nie kan berhabuk banyak pasir beterbangan...nanti kalau dah cat cepat laa pulak cat tue pudar dan kotor...
*menurut pandangan aku lah!=.=~

Malaysia

Hah...kalau kat Malaysia pulak...
Rakyat Malaysia memang suka menonjolkan kecantikkan rumah-rumah diorang dari luar sehinggalah dalam kan!
Kalau boleh kat luar tue mestilah hias cantik-cantik...ade garden semua..!
Nak-nak musim perayaan yang dah nak dekat nie...mesti semua tengah sibuk hias rumah kan!
Cat rumah laaa tukar langsir laaa tukar perabot laaa...macam-macam!
Kalau boleh semua nak tukar baru ye tak!^^~
Bangunan perumahan kat Malaysia memang agak teratur laa...cantik!
Malaysia is the best maa!=)

Sekian.

Nota Coretan : Rumahku syurgaku...itu yang penting!=)



39 comments:

kapten kakak said...

sepupu aku kat kaherah , dia ckp rumah dia mcm flat . haha

Faezahasbullah said...

dekat Saudi banyak rumah banglo tapi still kotak2. wpun rumah diorng berkotak je tp besau nye jgn ckp la. kalah malaysia.

benz said...

mghias rumah bile nk raye mmg acare wajib la tu...heehehe

Cik RoSs said...

Kat Mesir/Jordan ( negara2 arab ) memang bangunan rumahnye macam ni la kan...

pastu dorang akan pacak besi lebih untuk dorang sambung satu lavel lagi kalau anak dorang dah kawin!!hehehhe

So,anak2 tak susah dah la nak cari rumah bila dah kawin!!

Mai join segmen saya...

http://rossmerahjingga.blogspot.com/2011/08/segmen-mencari-blogger-sekampung.html

Ezzad Edzral said...

rumah di malaysia mmg terbaik..huhu

.:iQeLLypEri:. said...

buat comparison tpi gmba kt mesia tadop pun..
huhu..rumahku syurgaku jugak ditulisnya~

Ri said...

'negara kotak'
bunyi comel lak bila doc sebut gitu
secomel orang yang menyebut- boley? :P hehe

Takashi Manganji said...

hujan emas d negri orang, hujan batu d negri sendri..=)

missina said...

teori psl cat tu mungkin btul gk kut yer,,hehe,,ermm hujan batu jugk yg kita suka kan,,,

kimiez said...

Rasenye dorg tak cat nak mengelakkan haba terperangkap dalam rumah kot..

hudaa.udey said...

malaysia juga terbaik.. hee rumah ku syurga ku.. yes! suka quote tu.. hehe

Shera said...

dekat sana jarang hujan..sebab tu bngunan petak2..air hujan xbertakung ats bumbung..kan?? :)

Doctor on Duty- Siti Soleha said...

takyah cat pun unik kan..hehe

PenuliS said...

umh kat dublin,ireland pun lebih kurang sama.simple.sekolah2 pun.x nmpk mcm sekolah.tgk kali ke 2,oo sekolah rupanye.

amir aizat said...

smart kot building2 kat sner,hehe

idzanfashila said...

uma d Mesir nmpk antik~

Nyamuk Terbang said...

xleh bkk kilang cat dkt sna klau mcm ni
bleh bnkrup

Elie Lily said...

kirim salam pada warga mesir ya? :)

hazirah kasimon said...

XD hoho wish fadhlu sabri folo me back ^^

NURUL AINI NORAZMAN said...

yeke,.serius teruja nak tgk keadaan dlm bangunan tuh,.=))

amirulspurs said...

kunjung balas :) nice entry. baru tau cmna. selama ni baca novel indon jaa. haha

myravea said...

Teringin nak jejak kaki kat sane :)

namaakulynn said...

hmm.tak cat rumah sbb cuaca sana la kan. kang cepat je kotor. bayang rumah mesir based ayat senario 'luar setinggan dalam kondo' .hehe

faRHa@miSS Vio said...

klau ade pic yg kat dlm rumah tu best jgak ..nak tgk .. ^_^

bighagenjo said...

waaa~ pelik eh rumah iye.. bata je lua. ihik! :P

Faraa Eiman's said...

home sweet home (:

Sha@Mama Tina said...

terima kasih sbb sudi singgah blog kami. Kwn saya pun dok kat qatar..umah mcm flat tapi isi dalam..mak aiii... aircond sampai ke dapo weh..

Tapi dia pun kata..banyak pasir la kat sana...

soe hawani said...

visit here back from MALAYSIA jee...

nOtakaki :: nice entry :)

Eyda Syahida said...

tp kan kat m'sia ad jgak yg cntik kat luar, kt dlm xcntik.. huhuhu~

tp, rumahku mmg syurgaku.. :)

ILA SYAMILA ♥♥ said...

bestnya boleh tgk negara org ! hrp sy pun dpt :D

"Arjunakirana" said...

seronok dapat jalan2 kan... tetapi malaysia tetap dihati.. tp mane gambar dalaman kat mesir nie... nak tgk gak? ada org kata org sana malas.. pengotor nak tau gak :D

masyiu said...

kotak pon kotak la...hehhe~~

Namee Roslan said...

mos of the material, natural material kan. sebab cuaca sana, kalau nk pakai glass banyak pun nnti panas pula org dalam rumah :) hihih, semuanya bentuk square sbb square is a basic form..mudah nk susun layout dan orientation. kalau kt sana,,,luas tak kawasan nya? :)

izatty fatihah said...

rumahku syurgaku :)
tp msti best dk ngara org kan?
nak nak Mesir
btw, m'bls kunjungan :p

lilypelangi said...

seronoknye dapat pengalaman kat luar negara kan..

aisYahzaCk said...

yup..salah satu perbezaan antara mesir dengan msia..btw..mestilah malaysia terbaik.. :)

cik menanti said...

wahh best nye dpt tgok negera org..:)
kwn sy ade sorg blajo sane..:) tanta kan?

Luqeem™ said...

fuh bez tu gi mesir..jeles2..

fiqah said...

pnududuk mesir padat sgt ker...biasanya klu umah flat@ kondominium, populasi pnduduk sgt tnggi..cntoh mcam kat KL dgn penang