Sunday, August 7, 2011

Beza MESIR DENGAN MALAYSIA #1

Assalammualaikum...

Pejam celik pejam celik....*jangan fikir kerja aku asyik tido je!=,="~
dah nak hampir setahun dah aku duduk merantau kat negara orang nie...
 *baru setahun jagung!
Dan selama tempoh nie jugak aku dapat lah lihat sedikit perbezaan antara tanah air kita yang tercinta dengan bumi Mesir nie..

Perbezaan pertama yang aku nak coretkan adalah mengenai Perbezaan antara KENDERAAN & LALU LINTAS antara Malaysia dengan Mesir!


Mesir

Kenderaan kat Mesir nie kalau korang nak tahu jarang lah nak nampak yang sangat dijaga rapi oleh pemiliknya...
Especially kat Tanta nie..
Memang boleh dikatakan setiap kenderaan kat sini ada je kesan calar or lekuk-lekuk sana sini...
Kalau tak calar-balar memang tak sah!
Menurut senior aku yang sangat berpengalaman... *Cehh!
diorang nie memang tak jaga sangat condition kereta diorang...asalkan boleh bergerak kat atas jalan dah kira okayy dah!=.="
Kalau langgar sikit-sikit pun diorang tak kisah....tak kena bayar ganti rugi pun!
Lagi satu...
Hah...nie pasal lalu lintas kat sini pulak~
Kat Mesir nie aku rasa tak ada undang-undang lalu lintas kowt!
Mana tak nya..
Kat sini....korang boleh pandu kereta korang selaju mana yang korang suka!^^~
Ehh....walaupun diorang nie bawak laju-laju....
risiko nak berlakunya kemalangan tue memang sangat-sangatlah rendah okayy!
Kalau kat jalan tue ada 3 lorong SELALUNYA*bukan kadang-kadang! akan jadi 5 lorong!
Dasyat kan!=)

Malaysia

Kat negara kita yang tercinta nie pulak...
rakyat Malaysia memang terkenal dengan sifat penyayang dengan apa benda sekali pun!
Kalau bab-bab kereta nie lagi lah kan!
Setiap hari nak kilatkan kereta laaa.....nak hias-hias kereta laaa...
Kalau "tercium" kereta tue sikit je pun dah nak mengamuk dah...siap nak saman-saman lagi!
Ya tak??
Kat Malaysia mana boleh bawak laju-laju...
Engkau nak kena saman???
Meskipun demikian...skema laa pulak ayat!
cuba korang kaji kadar kemalangan jalan raya kat negara kita...
No comment!=)
Kadang-kadang bawak kereta perlahan-lahan kat kawasan perumahan pun boleh boleh terlanggar pasu bunga laa....langgar tong sampah laa...dan yang paling teruk..langgar orang!=.="~

Sekian.

Nota coretan : BELUM ada apa-apa lesen kat tangan...kalau nak pergi mana-mana
                        driver je yang bawakkan...erkk!=.="




49 comments:

unclechungho said...

beza awek Tanta dengan awek Malaysia plak??? kih3

Cik Sara said...

beza2x..

Myung Dae said...

Betul cakap UNCLEHUNGHO : Beza awek malaysia dengan sana pulak. HUHU

syahir.m said...

hahaha,,fadli xde lesen.

Razil Tahir said...

bawak aku jalan2 kat mesir boleh tak??

Edy Fee said...

wow best nye undang2 mcm tu
eh pelik jugak sesorg tak sayang harta sendiri....i mean kerta sume tu la..huhu

pudenz said...

siyes best... nk g sane gak ar.. ^^

shazmir said...

hahhahah..nak buat camne.eh..
xyz4mir.blogspot.com

miss inna said...

haha! memang nmpk sgtlah perbezaannya tu...anyway,bila nak ambik lesen kereta? kn syiok kllo bleh drive sendiri...

~AmyLiana86~ said...

mmg pun..kalau tgk drama citer kat mesir mmg lalulintas dia kelam kabut pun...

.:AiN iKeUchi:. said...

memang pun..cos negara dorng ni lain sikit.g satu mesti jrng nampk motor..ader ker motor kt jalan??hehe..keter mahai pun nmpk cm buruk..sebb janji leh pakai..xyah nk jger bagai

Faezahasbullah said...

kalau kat arab mesti ade perang hon bile traffic light dah hijau !

Pure Mahabbah Fillah said...

assalam..

waw kiranya kt mna2 pon mslh kesesakan 2 mmg da la kn..

cma kt msia jem dia kt sstgh tmpt ja kan....

salam ziarah..

hyz said...

nk duduk mesir la pasni

eddy syrol said...

cam takut je drive kat sana..huhuhu

jemput ke sini
SEGMEN PERTAMA EDDY SYROL

Nina Athira-misu said...

huhu..kat mesir bole rempit2 ah!! haha

Amy Syaquena said...

Salam kenal,

selamat berpuasa, amy singgah sini dan follow , jemput ke belog amy ye...

happy blogging.

.:iQeLLypEri:. said...

haahaa..tu la..suro amek dulu sblm masuk matrik tapi ta mahu..ngade2 taik kucing kan kau..hehe..tggu balek mesia dulu la baru bule buat kan..5thn je lg..skejap je tu..
Eh,lg 1 beza mesia ngan mesir..kat mesia brpuasa n brsahur n brbuka ngan family..mcm2 choice ade tu..heehee..bazaar pun brsepah.. =p

Pondok Rahmat said...

Sesak tapi malaysia terbaek

ishiko said...

hoho begitu eyh..

Anonymous said...

langgar tong sampah? trase den

t a u f i k said...

their view towards car is different i guess. msian ppl view car as a marker for wealth. people there treat car literally as a transport. just my two cents. :D

Titisan Hujan said...

hahaha..situasi cenggini sm nga thailand.especeli naik mtor.isi je la bpe org slgi muat.helmet xpkai pn xpe

meriah tgk org2 kt sn.lucu plak bl pk blik.n kadar kemalangan mmg sgt rendah di sana

fa-in said...

kadar kemalangan kat malaysia pulak yg tinggi ye tak.

Rtp Farra Arisha said...

byk sangat perbezaannya!! situasi/keadaan jalanraya kat mesir sama saja dgn indonesia. tapi jarang lah kena calar or whatever even kereta berhimpit2 kat jalanraya pun.

Sasa Samsudin said...

memang ada research yg cakap negara yang xade speed limit lagi rendah kadar accident dari negara yang x speed limit pun.. :)

hawiz said...

takot je tgk...

Nurul Aiman said...

amik lesen kt mesir., balik malaysia handal di jalanan.. haha.duk kat sana kete kamu kemek je memanjang..:)

Far8 budak baik said...

tu ar kn..mmg melaysia mmg penyayang..
hahahahaha...
pehhh kau bljr kat
mesir kn..cyalahhh perghhhhh

aMira~ said...

betol2..ayah mia cakap dorg ske HON kuat2 and byk kali.and dorg bawak keta, mmg ikot suka dorg je laaa..haha

mimi fatin said...

tp mcm tkot la pulak 3 lorng jdi 5 lorong?

Cik RoSs said...

Betui2 tu...

Kt Mesir kan harga minyak murah,macam kat Madinah,Mekah.So pakai kete yang hebat2 tapi tak reti nak jaga!!

Paling bahaya time nak melintas.Dorang main redah je.Memang laju gile la...

Semua pengalaman ni,akak dapat masa pegi umrah.Baru la tahu!!

Kete tak de yang cikai2..Semuanya jenama toyota,honda..

missina said...

mcm2 pglmn kat sana kan,,member akakpun ada keje kat sana ,,ramai,,ada kenangan pahit dan manis kt sana,,,tak semua diorg ni baik,,

cahayakehidupan said...

wa ,siap ada driver tu..hehe

hudaa.udey said...

wah! siap dah ada driver lorh.. hehe

beza ekk sana dengan sini.. bestnya duduk tempat orang.. pergi merantau luar negara.. :D

dila bahar said...

:) memang berbeza

Mr.Thinker@Ali said...

Tiba-tiba terfikir, pemandu Mlaysia kurang berhemah kah sehingga boleh terlanggar pasu bunga, tong sampah dan orang? Atau kurang berhati-hati. Atau sememangnya tidak berhati perut kerana terlalu ego menjaga kepentingan sendiri? LOL! :)

Izzah | zulkifli said...

best nye merantau kat negeri org..

boleh buad perbezaan.. =)

Hizami Rahim said...

nanti bawak aku jalan2 sana ye.
haha.

Ms Bery said...

Bawak laju2 pun x penah kemalangan.. Wah terel betol. ade tips x..?
:)

cik fadh said...

hohooo rasenyer lagi best drive kt sane dr malaysia . sukahati je nk bawak laju2, xde sape nk kejar, xde sape nk hon .;)

Bintang Biru. said...

bestkan tinggal di negara orang
boleh rasa perbezaan, :)

benz said...

same2..kite x berlesen..~~ xDD

Henry Zackery said...

kat malaysia lak kalau buleh nak make-up kete lagi cantik :)

IKLAN GANGSTER BUKAN KL GANGSTER

kayrul-shah said...

berbeza betul la...

aTy _faRed~ said...

kat meysia..lagi dijaga..lagi banyak kemalangan kan...:)

bighagenjo said...

tapi tetappppp negara sendiri yg terbaekkk. huhu! saya anak malaysia!

syura said...

wah, bagus laa kalau kat sane langgar sikit tak payah gantirugi. cube kat malaysia ni, confirm2 kene bayar gantirugi. walaupun ade calar sikit nak jgk mintak gantirugi, laen laa kereta tu remuk ke. mentang2 driver ppuan, senang2 je nak paw duit orang. hurm~ :)

kemey said...

wau totally dfferent..mlaysia ade law pon mat rempit bersepah