Sunday, August 21, 2011

Beza MESIR Dengan MALAYSIA #3

Assalammualaikum...

Dalam coretan kali ini aku nak coretkan pulak pasal sedikit perbezaan kaum wanita di Mesir dan Malaysia...
Nak tahu tak??
Baca sampai habis ye!!=)



Mesir

Selain boleh mengimbangi barang kat atas kepala sambil jalan-jalan lenggang kangkong seperti dalam >> Adakah Mereka Bekas Miss World??? <<
Kaum wanita kat Mesir nie juga diberikan kekuatan yang luar biasa or superpower *Err...terlebih sudah!
untuk mengankat anak mereka seperti gambar di atas!
Woww...sangat menakjubkan ye!=)
Gambar kat atas nie aku ambil masa tengah jalan-jalan cari pasal kat satu tempat beli-belah yang dinamakan Awaal Bah..*sorry gambar gegar sikit!=.="
Kat situ korang boleh nampak ramai kaum ibu nie yang mempraktikkan gaya di atas sambil window shopping!
Itu baru window shopping...kalau kat gamaah ( University ) aku pulak mak cik-mak cik nie boleh pulak angkat anak die macam kat atas tue sambil menyapu!o.O~

Malaysia

Semua wanita kat Malaysia kan terkenal dengan sifat lemah-lembut dan mengamalkan ciri-ciri perempuan Melayu terakhir...
Dan aku tak rasa mereka dapat mengangkat budak-budak menggunakan bahu mereka!=)
Kalau ada pun mestilah kaum bapa yang selalu buat macam nie kan!
Tapi selalunya anak-anak yang sebaya dengan budak dalam gambar di atas tue kenalah berjalan sendiri...Yelaa...takkan dah tua bangka pun nak dukung-dukung lagi kan!hehe...=)

Sekian.

Nota Coretan : Aku kecil-kecil dulu jalan sendiri je...tak payah dukung-
                               dukung...sampai parents aku penat mengejar aku kat shopping 
                                      complex...nakal betul!=.="~

48 comments:

Hizami Rahim said...

wah. mesti ada muscle bahu dorang tu.

ir prof dr alia rosli said...

sedo pon nakal

hahhahahha :P

lilypelangi said...

fuhh~ kuat gak orang2 kat sane . hm ,
dlu kecik2 salu duduk atas bahu abah jer :D

syAzAnA said...

wow, unik.

inche hlovate said...

sama la kita..masa kecik2 dulu jalan je sendri

Chempaka Sari said...

patah bahu mak kau ni ha oiii...

.:AiN iKeUchi:. said...

orang arab tulang besar..kuat nak angkat..orng kita..tulang kecik..patah riuk kang..hik3

Miscellaneous Smiles said...

tulang kuat..wooo

Ms Bery said...

Wah terel la..
Menyapu pun boleh angkat anak..
Tapi bagus jugak praktikan kan sebab nanti anak x hilang kan.. -_-"

yuyueyuliana said...

mesti ketaq ketaq kan bahu dorang. haha

mizz_pua said...

org mesir besar xmcm melayu..itu pasal kuat..

Silbiabigail said...

senang nak tau anak tu terkencing.. hahaha...

~~faizatul akma~~ said...

wah..inilah yg dipanggil perbezaan budaya..=)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

takde lah kes ank ilang kt shpping cmplex kn..eh, makanan kt mesir pulak? :D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

takde lah kes ank ilang kt shpping cmplex kn..eh, makanan kt mesir pulak? :D

dylla fadzil 小草莓 said...

lain bgsa dan kaum, lain budaya dan adatnya. hehe.

zieyll^bluehazel said...

i will go to egypt soon . insyaAllah . tapi tak tau pun wanita arab gagah perkasa macam to yek . waaa ~ :D

blognizamlah said...

haha...kire sama nakal la kite, time kecik2 jalan sambil mak yg kne kejar...^^

Ezzad Edzral said...

wonder woman ke ape dorang ni..hahaha

Farid bin Aspar said...

Lain padang lain belalang fadli sabri... =) menarik kalau kita lihat apa yang ada di negara orang dan bandingkan... sudah tentu byk perkara kita boleh belajar... teruskan berkongsi ye Fadli Sabri.... =)

miss inna said...

tagap jg wanita2 arab nie..mesti tulang bahu dorang tu kuat..
alahai, klo kat malaysia nie, memang payahlah nak jumpa wanita mcm tu...aku sendiri pn xmampu rasanya nak buat mcm tu..haha!

Anonymous said...

alhamdulillah Fadli ni..masa umur sembilan bulan dah boleh jln sendiri..!!good boy...(mom)

Farah Awang said...

pompuan Malaysia biasanya kuat dari segi mental

:)

suha said...

kuatnya diorang. suha dukung anak buah pun kekadang dah tak larat ni kan pulak letak atas bahu.

kalau budak nakal sesuai praktikkan cara macam ni. baru duduk diam. huu

thanks for sharing, fadli. :)

shasshaDanial said...

woahhh! -_-

::Cik Pija:: said...

kuatnya! ni mesti sbb makan kurma banyak2 ni. ^__^

fiq. said...

perghh, dahsyat,,kalau kat sini,,nak angkat barang berat2,,nanti mak pesan,peranakan jatuh le,,amende lee .hahah

azam said...

salam singgah kenalan....followwwwwww

Cik Siti Aziz said...

dasyat la dieorg ni an?

Cik Bahgia a.k.a Zet said...

jangan katakan perempuan mlaysia nak wat cam ni, kaum bapa pun belum tentu nak mngangkat besar gedabak mcm ni.. hohoho

Yeen Sam said...

teneneneyy ~

kuat nya mereka ni . Huhu, makan daging hari-hari kot -.-'

zizidiazora said...

macamana tak kuat dorang ni, cuba tengok dorang makan sepinggan nasik dorang makan macam nasik tambah kita je...menimbun membukit sekali dorang makan so dah tentu tenaga kuat. orangnye pun besau2. bila jalan mengepak jew hehehehe...

p/s...first time tinggal jejak di sini. thanks apprv fb abg zizi petang tadi...fadli dh kenal sape kan? hehehe....

Namee Roslan said...

tapi yela fad, perempuan kat sana semua besar2 badannya dan kuat. mmg beza dengan pmpuan kita kt sini. Kami kt sini size kecik dah anggaran ketinggian pun dalam 150 ke 160 selalunya.

tp kagum jugak lah cara pmpuan tu dukung anak dia! dasyat! :D

LeeN said...

biar betul! *terlopong*

huhu. kalaulah orang sini pun boleh buat macam tu? :D

AnAk dEneSor said...

wah kuat nye diaowg..

nie mesti ske berlari nie..jd atlet x besar nie?hihi

Takashi Manganji said...

fuh..ramainye komen..mungkin fizikal org arab sendiri yg mampu mgangkat anak2 mereka..

hudaa.udey said...

takut anak diaowg hilang kot ni.. tu yang sanggup angkat ank.. huhu kuatnya :D

lyana bakri said...

klu kat malaysia mcm gini cnfrm susah jmpe org ilang ank..hehee

Apel D. Doragon said...

pergh pempuan kat sane makan ape??????

fiLfiL said...

org sne kn besr2,.
beze ngn org kite kn..;)

Al said...

sokong!

kita ngn mereka jauh berbeza

azie said...

kuat kan drg nk dibanding gn perempuan melayu ni..x pnah lg nmpk org dukung ank gitu.. :)

Rohaizam Rosli said...

waaaa best la.... di Egypt tuh....

bighagenjo said...

yelah, fmly ko ramai, malas nak layan ko sorang. hihi~

teror betul eh mak arab, kalau aku, tak laratttt

Zulfikar Hazri said...

mesti sebab ramai sangat org ngan lorong sempit nih... tapi apsal diorg tak pakai stroller je ha?

azalia hjsalleh said...

mcm agak berbahaya je angkat anak mcm tuh.
in prolong time boleh dpt injury tuh.
bahaya jugak pd kanak2 kalo dorg terjatuh.

Zulaiqha Zulkifli said...

hehe..hebat ek budaya sana...

kemey said...

unik..