Sunday, September 4, 2011

Epilog Beraya Di Perantauan! #2

Assalammualaikum...

Semalam bersamaan dengan Syawal kelima aku & 3 orang lagi kawan aku rancang buat rumah terbuka untuk kawan-kawan kat Tanta..
Dah puas berjalan raya di Cairo selama 3 hari so kitorang pun bercadang untuk buat kat rumah sendiri pulak..=)
Ini merupakan pengalaman baru kitorang sebab pertama kali buat open house tanpa family..
Semua rancang sendiri-sendiri je..!
Daripada membeli bahan memasak hinggalah menghidang makanan semuanya kitorang buat sendiri!
Amacam??
Boleh jadi calon suami mithali tak???
Hahaha...^^~

Banyak jugak lah makanan yang kitorang sediakan semalam...
Ada satay..kuah kacang..ketupat..roti jala..kari ayam..speghetti..donut pun ada!
Resipi nie semua kitorang cari online je!=)










Rahsia untuk menyedapkan lagi satay tue...
kenalah pakai glasses 3D sambil membakar!=.="~



Roti jala nie dibuat tanpa menggunakan acuan roti jala pun *kat Egypt mana ada!
Kitorang hanya tebuk lubang kat plastik then masaklah kat atas kuali and jadilah seperti roti jala! *Idea bernas dari Nasrullah ( yang baju biru kat atas tue )!=)





Alhamdulilah ramai jugak tetamu yang hadir pada malam tue...
Habis licin jugak lah makanan yang kitorang buat...
Rasa sangat berpuas hati!=)

Sekian.

Nota Coretan : Letih jugak buat open house tanpa family!=.="~




18 comments:

Lelaki Ini said...

seronok2!

An Najwa said...

entry yang di tunggu2..macam tak benyak beza raya kat mesir gn malaysia kn?yg beza cuma kat malaysia beraya dgn family, kat mesir beraya gn kawan2...tol x? :)

Cik Asma BLuppy said...

sngt berdikari... kagum!

zizidiazora said...

Tahniah Fadli, sukses sungguh nampaknya. roti jala tu nampak macam perfect jew walaupun guna acuan plastik yg ditebuk. memang kreatif. kalau semua makanan licin maknanya sedap ler tu kan... Puas hati kan bila hasil air tangan kita dinikmati oleh rakan2 sampai licin..hahaha... tahniah yek...

miss inna said...

wah, nmpknya awak dah ada bakat memasak nie..senanglah lepas nie..lgpun hidup jauh2 kena pndai berdikari kn...^^

Namee Roslan said...

gotong royong sediakan hidangan?? best nya! :)patut lah boleh terbang jauh2, berdikari. namee buat air teh pun taktau. tiru recipe pun tak jadi. haha

mizz_pua said...

best nye....

myra abdullah said...

pandaii...! hehehe

Ms Bery said...

Wah bestnya..
Mesti meriah kan..

ain dzaya said...

yg susah2 la jadi kenangn terbaik....
lawa abg...tu punye spec..kaler merah....hehe..kim salam kat dy taw!!plish!plish!plish! dari blogger ain dzaya...

nini syuffina jalil said...

wah besttt nyee kalau dapat pergi open house tuuu ;p

selamat hari raya fadhli :)

benz said...

fuyyyooo~~!!!
bestnye...!!! msti sedap ni...hehhe
ty blik malaysia bleh la masak tuk orang kt sni...huee~~~ xDD

suha said...

wahh, hebatlah korang. amnbil resipi dekat online plus idea tebuk lubang dekat plastik tu lagi. haha.

kira belajar berdikari lah jugak ni. :) :)

Sara Ali said...

seronokkk,,,
tiba2 teringin nk jadi seorg perantau...

korang nie blh thn jgk erk?
pandai juga korang masak,,hehehe

alyana shafinas said...

wahhh...bez2.. =)

Syarafina Zaini said...

wah.. siap ada satay dgn roti jala.. my fevret.. hehe

part buat roti jala tuh mmg kreatif.. lagi kagum korang masak sendiri?! hoho

selamat hari raya.. :)

reeShahz's said...

wah wahh wahh masak sdirik ..good jubb, ,

Amanda Eltiqaz said...

Wah..walaupun di perantauan..tapi masih meriah ek! Tapi sate tu mmg membuka selera la..hehe.