Monday, September 19, 2011

Fakta Nombor : Mesir & Malaysia!

Assalamualaikum...

Hari nie aku nak coretkan sedikit pasal ANGKA...
Walaupun aku memang sangat tak minat kalau bab kira-kira nie!=.="~
Tapi apakan daya...
ANGKA dengan KEHIDUPAN memang tak dapat dipisahkan!
Nak beli barang ke nak tengok masa ke nak tengok jarak semasa memandu ke nak kira berat badan ke even nak kahwin pun kena gunakan angka jugak!

So apa kata sekarang nie kita selami sedikit fakta tentang angka atau nombor antara Mesir dan Egypt!=)






28
Jumlah keseluruhan penduduk di KAHERAH SAHAJA adalah seramai 28 juta orang iaitu lebih kurang bersamaan dengan jumlah keseluruhan rakyat Malaysia.
Cuba bayangkan betapa padat dan besarnya Kaherah tue.

10
Jarak masa penerbangan dari Malaysia ke Mesir adalah selama 10 jam.
So kalau korang nak terbang ke Egypt aku nasihatkan lebih baik korang ambik flight yang ada transit di mana-mana dan bukannye terbang direct to Egypt.
Untuk mengelakkan korang daripada alami gejala sakit pinggang,sakit b****t dan kesukaran bernafas!Dan yang paling penting korang akan rasa sangat bosan dan tak sabar-sabar nak tunggu flight tue mendarat...kalau boleh time tue jugak korang rasa nak terjun dari flight tue!haha...
Aku pernah rasa sekali terbang direct ke Mesir...Memang sedikit menyeksakan dan aku harap itulah pengalaman pertama dan terakhir bagi aku!=.="

6
Perbezaan masa antara Mesir dan Malaysia adalah selama 6 jam.
Malaysia cepat 6 jam dan Mesir lambat 6 jam.
Maksudnya di sini Malaysia lagi cepat daripada Mesir selama 6 jam.Faham tak??
So jangan terkejut bila orang-orang di Malaysia dah selesai solat Maghrib dan orang-orang di Mesir baru nak solat Zohor!

2
Mesir menggunakan matawang yang dipanggil Egyptian Pound (EGP) atau lebih dikenali dengan panggilan Geneh.
Beza antara Geneh dengan Ringgit Malaysia adalah lebih kurang 2 kali ganda.
Maksudnya kalau RM 1 di Malaysia bersamaan dengan 2 Geneh di Mesir.
So korang bolehlah shopping sakan kat Mesir nie!haha...=)


Sekian.

Nota Coretan : Fuhhh.....selesai pown tulis pasal ANGKA!Fuhhhh.....(^.^)



32 comments:

pudenz said...

yeah..sgale2 nye berbeza dgn angke..
^_^

qylasyaqiera said...

thanksz pade angka 1o tu..
menjadi nasihat di mase hdpn =))

Shahirah Zainol said...

jumpe di cairo nnt ekk ;P

Namee Roslan said...

:D seronok Mesir atau Malaysia? suhu nya berbeza berapa banyak ?

Dhiya Fariza said...

Aiwah, meshi taib taib. Di entry helwa gidan.

Qaseh Qistina said...

angka 10! first n last eh...hehe...sakit pinggang dok lama2..=)

Addin said...

kalau aadin memang tak sanggup nk dok dalam flight 2 jam . yng dok 1 jam lebih pun dah bisan . huhu

ABU said...

wah baru tau ni..nice info

Bintang Biru. said...

Nak tanya nak tanya.
Kalau tinggal jordan masa dia sama jugak ke ? =.='

fadlisabri said...

pudenz - yup2...betol tue!

qylasyaqiera - haha....same2~

Shahirah Zainol - insyallah~

Namee Roslan - Of coz Malaysia!hehe...kalau suhu lagi byk beza!

Dhiya Fariza - =)

Qaseh Qistina - haha...yup!

Addin - tau x pe!

ABU - =)

Bintang Biru - kalau jordan beza 5 jam...=)

Bintang Biru. said...

oh. Thanks, :D

zizidiazora said...

hrmmm...info yg menarik.. nk tunggu info yg seterusnya...hehe...

Raindra said...

wow keren angka 10 :D lanjut teman aku tunggu kelanjutanya yah

suha said...

ohhh, macam macam dah tau sekarang. thank u fadli :)

ken karin said...

shopping shopping~~~

Kathy Tuah said...

nk p cna lah mcm ni..tggu sy tau..hahaha..

Ticer Syah said...

nice info! ^_^

ayUE mat nOR said...

liking this post. sbb cerita tentang nombor:))

Idati Malek said...

never been in egypt..hehe..

bt i've been in saudi arabia.kat c2 lmbt 5 jam.

HASNORWANI ... said...

lawatan dr malaysia..hehe..rindunya mesir

RafLurv said...

begitu rpenye di mesir.

kerisperak said...

assalamualaikum.. Terbang direct 10 jam dr msia ke mesir memang leh kene 'sawan' hehe, even flight msia ke jakarta pun dh cukup membosankan.. "are we there yet?'' hehe, nway salam perkenalan..assalamualaikum.. Terbang direct 10 jam dr msia ke mesir memang leh kene 'sawan' hehe, even flight msia ke jakarta pun dh cukup membosankan.. "are we there yet?'' hehe, nway salam perkenalan..

eddy syrol said...

geneh... baru tau... aku suke baca buku habiburrahman KETIKA CINTA BERTASBIH & AYAT2 CINTA.. aku suke gambaran suasana mesir dr buku tu...

jom singgah sini jap
Hizami Li cakap pasal daniel adie
Fiq Fikri yang pemalu

sarah hanafiah said...

aku ingat duit mesir lagi tggi dari RM .ciss

sarah hanafiah said...

aku ingat duit mesir lagi tggi dari RM .ciss

shalina said...

baru sy tau ! :)
thanks for info .
geneh . heee

Chenta Eyfa Najibrz said...

gud info from ur blog..gud2

Noraini Md Suyut Aini said...

Nk tye klau wktu kt mesir al azhar sme ke

Noraini Md Suyut Aini said...

Nk tye klau wktu kt mesir al azhar sme ke

Noraini Md Suyut Aini said...

Mlaysia gn al azhar brap jam lak

baramembara said...

T.kaseh infonya....flight mlm ni dgn turkish air,transit di instabul

baramembara said...

T.kaseh infonya....flight mlm ni dgn turkish air,transit di instabul